KOKOSMJÖLK

Vegetarisk, laktosfri, grädde i matlagningen och i drinken

Se bilder på kvalitetsskillnader

Kokosmjölk är en relativt ny produkt för flertalet svenska hushåll. Användningen av kokosmjölk ökar i och med att vi allt oftare tillagar maträtter med asiatiskt ursprung. En annan anledning till den stora ökningen är att kokosmjölk är en vegetarisk ersättare till vanlig grädde och att antalet människor med lactosintolerans ökar.

Eftersom produkten är relativt ny i Sverige och att den är förpackad i konservburk gör att det kan vara svårt att uppfatta de kvalitetsskillnader som tyvärr förekommer. Vi vill på detta sätt försöka ge en uppfattning om några vanliga kvalitetsskillnader.

PRODUKTINFORMATION - KOKOSMJÖLK
Den internationella produktspecifikationen för kokosmjölk är följande.
Coconut milk is the pure and natural extract of fresh, ripe coconut meat. The fresh, natural flavour and the quality of coconut milk is preserved as a sterilised liquid, creamy white in colour, with the characteristic flavour and aroma of fresh coconuts. Any solids found should be considered as impurities.

Med andra ord.
Det rivna köttet från mogen kokosnöt blandas med varmt vatten för att lösa ut kokosfettet ur köttet. Detta görs i flera omgångar för att effektivt ta tillvara allt fett i köttet. Blandningen av fett och vatten filtreras och steriliseras innan den förpackas. En äkta kokosmjölk innehåller inga rester av kokoskött. Rester av kokoskött betraktas som föroreningar. Mjölk med rester av köttfibrer ger en billigare produkt med lägre kvalitet.


KOKOSMJÖLK BÖR INTE INNEHÅLLA KOKOSKÖTT !

Fetthalten är viktig för kvalitén !

Se bilder på kvalitetsskillnader